Étkezde

 
Online aplikáció a kijelentkezésre: https://www.strava.cz/strava/Stravnik/Prihlaseni
hogyan használjuk: útmutató
 

A gyermekek étkeztetése az óvodában

Az óvodai étrend minőségéért, mennyiségéért és a higiéniáért a konyhavezetőnő felel. Az étrend összeállítása megfelel a gyermek egészséges táplálkozásának. A gyermekek számára napi háromszori (tízórai, ebéd, uzsonna) étkezést biztosítunk. Laktózérzékenység esetén az eltérő étkezés megvalósítható. Ebben az esetben a szülőnek értesíteni kell a konyhavezetőnőt, illetve csatolni az orvosszakértői (nem gyermekorvos) véleményt is. A gyermek a család anyagi helyzetétől függően kedvezményes étkezésben is részesülhet. 

Kijelentekezés ill. bejelentkezés lehetőségei:

1. 036/7511 612 telefonszámon
2. személyesen az óvodai étkezde vezetőjének irodájában
3. online aplikáción keresztül (a bejelentkezéshez szükséges adatokat a szülők megkapják az első napon)

Kijelentkezni ill. bejelentkezni legkésőbb előző nap 14:00 óráig lehetséges. Ha a törvényes képviselő hiányzás esetén nem jelenti ki a gyermekét az étkezésről, köteles kifizetni az étkezési térítési díj teljes összegét azaz 1,70 eurót.

A térítési díj 1,70 € befizetése legkésőbb az adott hónap 20-ig esedékes banki átutalással az óvoda étkezde számlaszámára: SK32 0200 0000 0016 3629 6251 vagy postai utalvánnyal. Az étkezési díjat egy hónapra előre kell kifizetni azaz (januárban 20-ig a februári díjat fizetik, február 20-ig a márciusi díjat fizetik…)

Étkezési támogatás

2023. május 1-től lépett hatályba a T.t. 544/2010 számú, a Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériuma hatáskörébe tartozó támogatásokról szóló törvény módosítása, mely elsősorban az étkeztetésre fordítandó támogatásokat érinti. Erre a támogatásra jogosult minden gyermek, aki az óvodák utolsó évfolyamait látogatja szülő nyilatkozatban fejezi ki igényét, valamint az eddig nem étkező gyermeket bejelenti az óvodai étkezésre.

Az állami támogatás összege 1,40 euró:

  1. azokra a napokra, amelyek folyamán a gyermek részt vesz az óvodai nevelési – oktatási folyamatban és átvette az ebédjét.
  2. az 5 évesnél fiatalabb korú óvodás gyermek ugyanolyan feltételek mellett részesül étkeztetési támogatásban, mint korábban, vagyis, ha a család szociális segélyből él, illetve a család jövedelme nem haladja meg a létminimumot.
  3. individuális (egyéni) oktatásban részt vevő gyermekek számára

A gyermek étkeztetési támogatásban részesülhet akkor is, ha szakorvosi (gasztroenterológus, diabetológus, immunológus, allergológus stb.) vélemény alapján az egészségügyi állapotára való tekintettel diétás étrendet kell követnie és az óvodai étkezde ezt nem tudja biztosítani. Ennek feltétele, hogy gyermekét bejelenti az óvodai étkezdébe azzal, hogy az étkezde nem tudja biztosítani a diétás ételt (a gyermek a diétás ételt magával hozza az óvodába)

Az ebédről való kijelentkezésért a szülő a felelős. Abban az esetben, ha a szülő nem jelenti ki az étkeztetésből a gyermeket, akkor minden egyes nem kijelentett ebéd esetében meg kell térítenie annak teljes értékét. A nem kijelentett nap után nem jár állami támogatás!

Mivel az étkezési egység összege 1,70 euró/nap, az államilag támogatott ebéd pedig 1,40 euró/nap, a törvényes képviselőnek csak a különbözetet kell kifizetni azaz 0,30 euró/nap + 2,00 euró/hó rezsiköltségek.

 

_tej